CHLEBA Z ROZEMLETÝCH ŠVÁBU
DOBRÉ VĚDĚT.... Výrobci již mohou přidávat hmyz do všech potravin. Nutno číst složení výrobků, které budou v latinském jazyce.... Zde jsou uvedeny latinské názvy:
potemník moučný = Tenebrio molitor
švábi = Blattodea
cvrček domácí = Acheta domesticus
saranče stěhovavá = Locusta migratoria
moučný červ = Alphitobius diaperinu
Chitin je tuhý vnější obal hmyzu, který poškozuje vnitřní orgány člověka a způsobuje řadu onemocnění (ATOPICKÝ DERMATITIS, RAKOVINA, LUPUS). Hmyz je rezervoárem parazitické a patogenní flóry, která infikuje lidské orgány. Zbavit se těchto parazitů z těla bude nemožné. Také: E-120-karmín (červené barvivo) je směs kešerů. E-904-SHELAC je odpadní produkt červů. Při nákupu výrobků si musíte přečíst obsah! Hmyz se nyní přidává do cukrovinek, pečiva, těstovin, pečiva a nápojů.
Navíc v hmyzích moukách jsou také antibiotika, která je nutno používat při pěstování kvant hmyzu pohromadě. Jsou tam rozemlety také výkaly kvant hmyzu.
Řetězec Penny začal prodávat chléb s cvrččí moukou. Hmyzí chléb vyrábí Hradecká pekárna
Chléb obsahuje mouky z 200 cvrčků
Nový pekárenský produkt v portfoliu obchodní sítě Penny Market nese název „Vita chléb s cvrččí moukou“. Chléb obsahuje 10 % cvrččí mouky, jejíž podíl odpovídá přibližně dvěma stům cvrčkům na jedno balení. Oproti běžnému chlebu cvrčkový Vita chléb údajně nabízí vyšší obsah vlákniny a bílkovin.
Cvrčkový Vita chléb je zacílen především na skupinu zákazníků vyznávající zdravý životní styl, kteří vyhledávají alternativní způsob stravování. Zacílení napovídá také to, že chléb s 10% podílem cvrččí mouky nebude patřit mezi diskontní produkty. Vita chléb mohou zákazníci Penny zakoupit v limitované nabídce od 9. května za cenu 49,90 Kč.
Za hmyzím chlebem stojí Hradecká pekárna a dodavatel cvrččí mouky
Vita chléb s cvrččí moukou vyrábí Hradecká pekárna. Dodavatelem mouky je startupová společnost SENS, která ze cvrččí mouky již vyrábí proteinové tyčinky. Firma SENS, za níž stojí čeští zakladatelé Radek Hušek a Daniel Vach, se plánuje stát jedním z největších dodavatelů cvrččí mouky na světě. Za tímto účelem založila společnost v Thajsku automatizovanou průmyslovou farmu zabývající se chovem cvrčkům. V současné době je farma v testovací fázi. Do konce roku společnost plánuje produkovat 3,5 tuny cvrččí mouky měsíčně.
Výrobě produktů z hmyzu přeje legislativa
Výrobě potravinových produktů z hmyzu přeje evropská legislativa. Podle nařízení Evropské unie, které je platné od letošního roku, je hmyz považován za potravinu nového typu. V této oblasti dozná změn také česká legislativa, které by měla umožnit chov a hmyzu pro lidskou stravu.
„Připravujeme velmi drobné změny ve veterinárním zákoně, kde stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata," sdělil ČTK začátkem letošního roku Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví. Přijetí úpravy prozatím brzdí stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a na následné vyhodnocení Evropskou komisí.
Zdroj:
https://www.pekarske-technologie.cz/retezec-penny-zacal-prodavat-chleb-s-cvrcci-moukou-hmyzi-chleb-vyrabi-hradecka-pekarna/