Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čím dál více lidí nemá ani na jídlo....

20. 4. 2022

Zdroj :  

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Cim-dal-vice-lidi-nema-ani-na-jidlo-Vlada-to-prechazi-Desive-Sefka-komunistu-burcuje-699402

 

Čím dál více lidí nemá ani na jídlo. Vláda to přechází. Děsivé! Šéfka komunistů burcuje

17.04.2022 16:12 | Rozhovor

„S korunou padesát si vláda vyloženě z lidí tropí legraci, stejně jako s načasováním. To snad vymysleli jen proto, aby na tiskovce nemuseli říct, že nedělají nic,“ říká ke slíbenému snížení spotřební daně u pohonných hmot europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a upozorňuje na fronty v potravinových bankách. Vysvětlila, co se podle ní odehrálo kolem americké základny u nás a v souvislosti s obrannou smlouvou s USA zmínila políček, který dostala demokracie na Slovensku od vládních stran i prezidentky Čaputové. U příležitosti sjezdu ODS pak připomněla některé porevoluční kauzy. Přečtěte si také, co si myslí o volbách ve Francii i co prozradila na Marine Le Pen.

Čím dál více lidí nemá ani na jídlo. Vláda to přechází. Děsivé! Šéfka komunistů burcuje
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Paní poslankyně, v médiích se objevilo, že má ministryně obrany Černochová údajně při své návštěvě v USA jednat o zřízení americké základny. Sama ministryně poté opět v médiích vysvětlovala, že „základna není na stole“, ale ona sama jako občan a politička ODS by byla pro, aby tu základna byla.  Co na to říkáte?

Samozřejmě, že to na stole je. Přejí si to už dlouho, akorát nebyli připraveni na tak odmítavou reakci, takže jim mediální poradci doporučili, aby z toho raději vycouvali. Až pak se objevilo, že to vlastně „není na stole“. Přitom Marián Jurečka už stihl vytipovat dvě místa. Divné, ne? Když o tom dle oficiálních vyjádření zatím ani nedebatovali…

Každopádně já jsem už před více než dvěma lety – tehdy jako jediná – poukazovala na to, že vojenská základna USA rozhodně není u ledu. Je skandální, že má dokonce podporu hnutí ANO2011 skrze svého místopředsedu, poslance a hejtmana Ivo Vondráka, o němž se Andrej Babiš vyjádřil, že by měl po něm převzít předsednictví celého hnutí. 

Premiér Fiala uvedl, že ministryně bude jednat mimo jiné o obranné smlouvě, kterou prý mají všechny státy střední a východní Evropy kromě Česka. Můžete prosím čtenářům vysvětlit, co si pod touto obrannou smlouvou mají představit? A má to nějakou souvislost, třeba i do budoucna, se zmíněnou základnou?

Podobnou obrannou smlouvu ratifikovalo nedávno Slovensko. A je to opravdu silné kafe: Tři tisíce amerických vojáků bude stát mimo zákony suverénního státu. Takže pokud třeba americký voják někoho napadne, spravedlnosti se nedovoláte. Pokud dojde k horšímu zločinu – například ke znásilnění, což už se mimochodem v zemích, kde má USA své základny, stalo, musí Slováci potupně žádat americkou stranu, zda mohou takového vojáka soudit. V rámci této potupné dohody Američané opanují vzdušný prostor a nemusí se ani dovolovat, ba dokonce mohou narušit i vlastnická práva slovenských občanů. 

 

 

Je to tedy ta samá dohoda, o které na akci KSČM v Jihlavě mluvil Ján Čarnogurský s tím, že se proti ní na Slovensku konala celá řada demonstrací?

 

 
Myslím, že bude velmi podobná té slovenské. Mám i obavu o to, aby její schvalování nebylo podobné jako na Slovensku, kde vláda dokonce utnula debatu, aby nemusela odpovídat opozici v parlamentu. Demokracie od vládních stran a prezidentky Čaputové v tomto případě dostala velký políček. Mimochodem podle průzkumů jen třetina občanů Slovenska podporuje vojenskou přítomnost USA. 

 

Ve svém pořadu Bez obalu jste mimo jiné mluvila o potravinové soběstačnosti ČR a o tom, že se podle ekonomů můžeme „těšit“ na dražší pečivo, maso, ovoce….. Co všechno ceny zvyšuje a co by měla v tomto směru udělat vláda? V této souvislosti, mimochodem, co říci na to, že vláda chce od června do konce září snížit o 1,50 korun spotřební daň, která u litru benzínu činí 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny?

KSČM navrhuje 0% daň na základní zboží, snížení spotřební daně alespoň o 5 Kč, zastavení obchodu s emisními povolenkami a dodávat energii vyrobenou v českých elektrárnách českým domácnostem přímo. Bez prostředníků tak, jak to například dělá Francie. Pouze přebytky pak obchodovat na burze. To je takový základní balík opatření, který by reálně lidem pomohl.

S korunou padesát si vláda vyloženě z lidí tropí legraci, stejně jako s načasováním. To snad vymysleli jen proto, aby na tiskovce nemuseli říct, že nedělají nic. Jinak si to neumím vysvětlit. 

Upozornila jste také na dlouhé fronty na jídlo v potravinových bankách. Co toto vypovídá o životní úrovni v ČR?

Děsivé je, jaký je nárůst lidí, kteří byli nově nuceni vyhledat potravinovou banku. Svědčí to o tom, že opravdu velké množství lidí se dostává do takových problému, že nemají ani na to základní – na svou obživu. A ještě děsivější je to, s jakým ledovým klidem to vláda přechází. 

 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně