Jdi na obsah Jdi na menu
 


O čem Fiala pomlčel ...

11. 1. 2023

O čem Fiala ve svém projevu k národu pomlčel? Konečná to vytáhla na světlo

06.01.2023 21:57 | Rozhovor

 

 

Z DEŠTĚ POD OKAP „Fiala zopakoval, jak to má vláda těžké, vymluvil se na Ukrajinu a vyslal signál, abychom se zase uskromnili,“ říká k novoročnímu projevu premiéra Fialy europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a připomněla, o kolik se jemu navýšil plat. „Občané ČR zchudli nejvíce za posledních 30 let,“ podotkla pak také. Rozebrala energetickou krizi a její příčiny, které vidí dávno před konfliktem na Ukrajině. Zmínila i „cenzuru názorů nepohodlných pro vládu“.

O čem Fiala ve svém projevu k národu pomlčel? Konečná to vytáhla na světlo
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná
Paní poslankyně, teprve před pár dny jsme se rozloučili s rokem 2022. Jak byste ho z hlediska ČR zhodnotila a co nás podle Vás naopak čeká v tomto novém roce?

Z hlediska občanů katastrofálně. Občané ČR zchudli nejvíce za posledních 30 let. Vláda z našich občanů udělala v zahraničním srovnání chudé příbuzné ještě více než tomu bylo dosud. A mnohým absolutně sebrala důstojnost, uvrhla je do nejistoty a ponechala je napospas osudu.

Ohledně předsednictví zaznívala na adresu naší vlády od evropských politických špiček chvála. Padla slova jako velmi aktivní, angažované… překvapuje vás to? Jaká slova by si v tomto směru naše vláda vyslechla od Vás?

Chvála putovala zejména o těch, jejichž příkazy během předsednictví česká vláda vykonávala. Tedy například od Evropské komise. Vládní představitelé se také nezapomněli pochválit sami. Žádný pozitivní ohlas mezi obyčejnými lidmi jsem ale nezaznamenala. Ostatně pro ně taky nic nevyjednala.

 



„Novoroční politická agitka“. Tak jste zhodnotila nedávný projev jak předsedy Senátu Vystrčila, tak premiéra Fialy. Co Vám na jejich proslovech vadilo?

V první řadě to, že nezapomněl i do svátečního projevu zamíchat válečnou propagandu. I na Nový rok se tak zbrojilo místo toho, aby se rozléval mír. Jinak byl projev naprosto prázdný a žádné sdělení nenesl. Fiala zopakoval, jak to má vláda těžké, vymluvil se na Ukrajinu a vyslal signál, abychom se zase uskromnili. Jeho přitom už v kapse hřálo navýšení platu o více než 30 tisíc měsíčně. O tom, že vláda zajistila občanům ČR nejdražší energie v EU, naopak Fiala pomlčel. Stejně jako o tom, že se sníží výplaty v průměru o 10 % - opět nejvíce, a to dokonce ze zemí OECD.