Jdi na obsah Jdi na menu
 


BULHARSKÝ PROJEKT PLYNOVODU

Bulharský premiér: To USA a EU zastavily projekt Jižní proud 
 
Ministerský předseda Bulharska Bojko Borisov přiznal, že plynovod South Stream (Jižní proud),  třebaže byl výhodný pro jeho zemi, byl zastaven zásahem USA a EU. Uvedl to pro deník Trud. 
Ilustrační foto
4.leden 2016 - 14:05

„Není třeba nadávat Evropě a USA za to, že se Jižní proud zastavil". Kdybych pokračoval ve funkci předsedy vlády, taky se South Stream stavěl, a nebyl zastaven, neboť Američané a Evropané věděli, že je to pro Bulharsko výhodné,“ řekl Borisov.

"Kdyby GERB (vládnoucí strana v Bulharsku) neztratila moc, tak bychom ho (plynovod) vybudovali. Bylo to pro Bulharsko výhodné. Tehdy ještě nebyla krize na Ukrajině, a bylo nemožné, aby ho kvůli ní zrušit. S prezidentem Vladimirem Putinem jsme se dohodli na cenách a na konstrukci: všechny soutěže proběhly podle evropských pravidel,“ uvedl Borisov.

„Vzpomínám si dokonce, že mi řekl v mé kanceláři: Takže to musíme budovat, aby se stal měřítkem pro EU." jenomže proti nám byl vyvolán puč a my jsme ztratili moc. Najednou mnoho lidí začalo snít o velké příležitosti jak získat hodně peněz, a projekt za 1 miliardu najednou stál 3 miliardy. A začali překládat zálohy. Známé a neznámé firmy začaly vytvářet stavební konsorcium. Samozřejmě, že to nezůstalo mimo pozornost Evropské komise. Ta okamžitě zahájila postup a projekt zabila."

Bulhaři zákazem Jižního proudu vyhodili do luftu 17 miliard euro!
Sofie je stále v šoku, že projekt Jižní proud skončil 

Bulharský premiér vyjádřil naději na normalizaci vztahů mezi Bulharskem a Ruskem. „Bulhaři nemají nenávist vůči Rusku, ale všechny lety, které vedou do USA a Evropy, jsou vhodnější pro mladé lidi." Bojko Borisov ujistil, že „jsou Rusko a Bulharsko spojeny výhradním vztahem". Nicméně připomněl, že Bulharsko je v EU a NATO - „a zde máme zodpovědnost". „Doufám však, že když Turecko sestřelilo ruský letoun, se ukázalo, že jen hájíme naše národní zájmy a jsme loajálním členem NATO a EU. A pak nic osobního, já opravdu doufám, že naše vztahy s Ruskem budou normalizovány."

Premiér Borisov dodal, že „podá ruku Putinovi, vyjádří lítost nad tím, co se stalo s projektem South Stream, a vyzve hledět dopředu a stavět rozvod plynu".

Nicméně se zdá, že jde o poněkud pozdní lítost.

(kou, prvnizpravy.cz, eadaily.com, foto: arch.)