Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK TO JE S ENERGIEMI - KDO NA NÁS VYDĚLÁVÁ

MAP 119 Zimou zfialovíme! Plán české vlády, který se má schválit v pátek, unikl v Bruselu! Komu do kapsy proudily miliardy za plyn a elektřinu? Budete překvapeni!

V Česku to vře kvůli přemrštěným cenám elektřiny i plynu. Nikdo přitom netuší, kam mizí miliardy, které za tyto předražené energie Češi platili a platí. Podívali jsme se, co o tom vědí v Německu, a nestíhali jsme se divit!

Díl první – PLYN

Monopolním dodavatelem plynu do Česka je podle samotných Němců firma UNIPER. Ta podle Němců monopolně prodává celá léta Čechům výlučně předražený plyn za tzv. spotové ceny. Firma na prodeji tohoto “předraženého spotového plynu pro Čechy” za minulá léta neuvěřitelně zbohatla, a vyplatila svým vlastníkům miliardy EUR zisku. Většinovým vlastníkem firmy UNIPER (75%), kam celá léta mizí zisky z prodeje předraženého spotového plynu Čechům je finská firma FORTUM. Jen v roce 2021 (v tom roce začalo zdražování plynu) vyplatila firma UNIPER přes 600 milionů EUR (15 miliard CZK) zisku svému majiteli finské firmě FORTUM! A finská firma FORTUM zase vyplatila svůj zisk svému majiteli – a tím je FINSKO!  FORTUM je totiž finská státní firma, a UNIPER je její nejdůležitější majetek!

Miliardy vydřené z předraženého plynu pro Čechy tedy v minulých letech končily v Německém státním rozpočtu (daň 30,5% ze zisku UNIPER,), a ve Finském státním rozpočtu (majitel FORTUM). Podle nedávného přiznání ředitele finské státní firmy FORTUM Markuse Rauramo, finská státní firma Fortum v minulých letech financovala výstavbu ruského plynovodu Nord Stream 2! Skupovala a zavírala v Evropě uhelné elektrárny. Požadovala po Bruselu zpřísnění emisních norem a zvýšení obchodů s povolenkami ETS. (poplatky za plyn!)  A stavěla místo nich plynové elektrárny! A to vše proto, aby se v Evropě vyrábělo stále více elektřiny z ruského plynu, a finští důchodci na tom bohatli!

Jedním z hlavních podílníků firmy FORTUM je Finský státní penzijní fond! Ve Finsku je průměrný důchod 1784 EUR, v Česku jen 600 EUR. Součástí výplaty finského důchodu je tzv. podíl z fondu Kela. Ten letos představuje 129 EUR měsíčně, a je vyplácen ze zisků Finského státního důchodového fondu KELA. A fond KELA je dalším vlastníkem firmy FORTUM!

Shrnuto – chudí čeští důchodci nejen že chodí do důchodu o dva roky později než Finové, ale ještě jim svými fakturami za předražený spotový plyn a předraženou elektřinu celá léta sponzorují jejich velké finské důchody! A celou tu dobu se na to česká vláda nečinně kouká jak jelimani, a hrozí Čechům, že už brzy nebude v Česku ani na důchody! A teď, když se lidi sešli na Václaváku, jim vláda a spol. spílá do ruských švábů a kolaborantů, a dál nečinně nechává do Česka monopolně dodávat předražený spotový plyn vlastně finskou státní firmou, která Putinovi sponzorovala stavbu jeho plynovodu Nord Stream 2. To co předvádí Fiala a spol. je naprosto bizardní politika.

Základní rozdíl mezi spotovou cenou plynu, a cenou plynu na dlouhodobý kontrakt, jsme vysvětlili na případu Bangladéše v předchozí analýze. Dlouhodobé kontrakty na dodávky plynu z Ruska používá v EU výlučně Maďarsko, a Rusko tento týden zvýšilo dodávky plynu do Maďarska na základě mezivládní dohody. Cena, za kterou Maďarsko plyn z Ruska nakupuje není veřejná. Nicméně garantovaná cena plynu pro obyčejné Maďary je 102 HUF za m3 (6,2 CZK). Koncová cena m3 plynu pro průměrného Čecha je 29,14 CZK. (V Česku neexistuje garantovaná cena. Češi podle doby fixace nyní platí za m3 plynu v rozmezí 6 až 47 CZK! Přičemž všechny kontrakty za 6 korun brzy vyprší.)

Na případu Česka – spotové ceny, a Maďarska – dlouhodobé kontraktní ceny je jasně vidět, že co se vyplatí. Podle tvrzení Putina z únoru letošního roku má Maďarsko vyjednané pětinové ceny plynu. Výhradním partnerem Gazpromu pro dodávky plynu do Maďarska je firma MVM. To je 100% maďarská státní firma, která má v Maďarsku výhradní monopol na elektřinu a plyn. V Česku třeba vlastní firmu innogy Energie, která Čechům dodává plyn za spotové ceny, stejně jako UNIPER z Německa přes Krušné hory. Tato maďarská státní firma MVM byla založena komunisty v roce 1948 a je stále 100% majetkem Maďarského státu. Rozdíl je, že MVM dodává Maďarům ruský plyn přes Turecký potok a to na dlouhodobé kontrakty. Kdežto dceřiná firma MVM innogy Energy dodává Čechům ruský plyn, který do Německa teče Severním potokem 1, a v Německu se přeprodává dalším dopravcům jako MVM za tzv. spotové ceny. Proto mají Maďaři levný plyn a mají ho dost, kdežto v Česku je to naopak!

Do Česka tedy dodávají plyn dvě státní firmy – Finská a Maďarská! Českou státní firmu Transgas, která vlastnila veškerou plynárenskou infrastrukturu,  prodal Germánům už Miloš Prodavač. Ti ji se ziskem prodali Maďarské státní firmě MVM. Češi mají drahý plyn, protože nemají vlastní státní firmu na jeho výhradní distribuci občanům a firmám. Finové a Maďaři bohatnou díky jelimanům, kteří nám vládli, a všechno začachrovali. Teď chtějí vyprodat poslední český státní majetek, který nám ještě zbyl, jen aby se udrželi u koryt. Češi budou nejchudší národ Evropy, protože si nechávají vládnout jelimany. Naléhavě potřebuje najít našeho českého moravského a slezského Victora Orbána!

Díl druhý – ZIMOU ZFIALOVÍTE!

Zatím, co v sobotu 3. září demonstrovalo v Praze 100 tisíc Čechů, kteří se bojí, že nezvládnou platit faktury za energie, a požadovalo demisi neschopné české vlády. Fiala a spol. se jim nejen vysmívali, ale i poslali do Bruselu plán, jak okamžitě zastavit veškeré zásobování Evropy ruským plynem. Části tohoto Fialova plánu zveřejnilo včera vždy perfektně informované bruselské Politico, které plán vidělo. Fialův plán požaduje mimo jiné okamžité zavedení nejvyšší přípustné ceny plynu, za kterou může Rusko plyn do Evropy dodávat! Tento plán se má schvalovat tento pátek.

Podle plánu, nebude moci žádný Evropan nakoupit ruský plyn dráže, než Fiala rozkáže!

Tento plán není žádnou geniální invencí profesora Fialy, ale jen opsaným nařízením americké ministryně financí Janet Yellenové. Ta obdobný strop cen na ruskou ropu nadiktovala světu na nedávném zasedání zemí G7. A plán Yellenové, který měl zlevnit cenu ropy na světových trzích, přinesl přesně opačný výsledek. Rusko a Saudská Arábie se sešly,  jakmile G7 nařízení Yellenové vyhlásila, a společně oznámily, že OPEC snižuje denní produkci ropy, aby udržel její ceny i nadále na požadované výši. Cenu ropy i cenu plynu určuje poptávka. Vzhledem k nynějším čínským uzávěrám milionových měst v důsledku COVID-19, recesi a inflaci v USA i EU, se snížila celosvětová poptávka po ropě, a její cena začala klesat. Akce G7 proti Rusku vyvolala včera opačný efekt. Arabové, Iránci, Rusové a ceký OPEC se semkli, protože v jednotě jsou jejich zisky, a snížili produkci – tím zvýšili ceny. A Rusko k tomu vyhlásilo, že kdo bude souhlasit s cenami G-7 nedostane ani barel ropy! 

Obdobně skončí i Fialův plán – Rusko má letos vyděláno o 140 miliard dolarů více než loni, a nemusí Evropě dodat ani kubík plynu. Putinův mluvčí Peskov už vyhlásil, že kdo bude dodržovat sankce na Rusko, nedostane žádný plyn, a jak řekl, tak Gazprom oznámil, že plyn přestane dodávat. Jelikož zásoby plynu v Evropě nestačí pro průmysl i občany – díky Fialovu plánu Evropané zfialoví zimou! Fialův plán je asociální odpověď šíleného profesora na požadavek 100 tisíc demonstrantů, aby jim zajistil slušný život, když pro něj slušně pracují. 

Současně s Fialou předložil Bruselu svůj plán na řešení Evropské energetické krize i Ukrajinský premiér Denys ŠmyhalPodle Rusů Šmyhal slíbil Bruselu, že když EU zavede úplné okamžité embargo na všechen ruský plyn, Ukrajina zajistí Evropě veškeré dodávky plynu i elektřiny, které EU bude potřebovat. 

Fiala a Šmyhal vlastně zvou Putina na partičku amerického pokeru. Oba se chystají blufovat, a doufají, že Putin vyměkne, a složí karty na stůl, a oni shrábnou bank. V banku jsme my, a Putinovy miliardy ze spotových cen plynu. Když Putin nevyměkne, my zfialovíme zimou. Fiala musí být zoufalý gambler, když vsadil všechny Čechy na jedinou kartu. 

Snad jsem Vás aspoň trošku v dnešní smutné době pobavil. Děkuji Vám za dary i za pomoc. Bez Vás by to nešlo. Je 6. září 2022, 04:21  a já Vám přeji dobré ráno, a jdu venčit psa.  

Děkujeme Vám za pomoc! Vaše dary nám umožňují Vás informovat! Demokracie umírá ve tmě! Bez informací se nemůžeme správně rozhodnout, koho volit! Proto se snažíme informovat o všech! Nesloužíme žádné straně ani hnutí. Pokud někoho podporujeme, jde pouze o jednotlivé osoby, které osobně známe. Děkujeme, že naše pořady sledujete a naše články čtěte. Naši činnost můžete podpořit darem na účet 2601593605/2010, IBAN CZ7720100000002601593605, BIC FIOBCZPPXXX, Své platby prosím označte slovem DAR. Děkujeme! Všechny překlady jsou volné a v kontextu.