Jdi na obsah Jdi na menu
 


LECH WALESA - KONEČNÉ ŘEŠENÍ S RUSKEM

Walesa vyzval Němce, aby „ruský problém“ vyřešili jednou provždy

Bývalý polský prezident Lech Walesa v rozhovoru pro Fakt apeloval na Němce, aby „ruský problém“ vyřešili jednou provždy.

Velké množství lidí je podle jeho slov překvapeno neochotou Německa zvýšit vojenskou podporu Ukrajině ve válce s Ruskem.

Němcům je třeba vysvětlit, že s Ruskem byly vždy problémy, a my Poláci to obzvlášť dobře víme, a proto máme šanci se s Ruskem vypořádat během života této generace. Už nebudeme mít takovou šanci, kdy celý svět vidí nepřijatelné chování Ruska, kdy tento svět chce změny v Rusku. Budoucí generace nám neodpustí, pokud nevyužijeme této Putinovy ​​chyby. Přesvědčil bych Němce, že pokud chceme, aby naše děti v budoucnu žily v míru, musíme vyřešit otázku Ruska a poté Číny,“ řekl Walesa v rozhovoru pro polské vydání Fakt.

Publikace podotýká, že názor Lecha Walesy je důležitý i pro samotné Němce. V září loňského roku byl bývalý polský prezident pozván do Berlína, kde mu byla udělena „Zlatá medaile za zásluhy o usmíření a porozumění mezi národy“. Lech Walesa při předávání medailí vyzval Německo, aby „bylo lídrem při záchraně Evropy“.

 

 

V samotném Rusku, jak poznamenal Walesa, je nutné „probudit národní sebevědomí“ mezi národy, které si Rusové údajně v posledních několika stech letech podrobili. Podle jeho názoru, když tyto národy povstanou a budou požadovat nezávislost, bude Rusko navždy oslabeno.

Walesa také navrhoval vyvolat propagandistický dopad přímo na Rusy. 

Propaganda musí přesvědčit každého Rusa, že může být kdykoliv povolán do armády, že se neví, kdo mu bude velet. Je třeba jim ukázat, že mají špatný politický systém,“ řekl exprezident Polska.

Walesa už dříve pronesl rusofobní prohlášení. Navrhl změnit politický systém v Rusku, „rozkouskovat“ zemi a snížit jeho populaci na 50 milionů lidí a také dobýt Moskvu kvůli situaci na Ukrajině. 

Exprezident Polska také vyjádřil politování nad tím, že v 90. letech Západ „nechal Rusko na pokoji“.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně zdůraznil, že západní země Rusko nepotřebují, a proto podporovaly a nadále podporují „pátou kolonu“, separatismus, terorismus a různé destruktivní síly v zemi. Zároveň upozornil na to, že jednání nepřátelských států, které se snaží v ruské společnosti zasít neshody a zmatky, lze minimalizovat.

 

Pro Pokec24 přeložila Janinna

 

https://bit.ly/3HEajWo