Jdi na obsah Jdi na menu
 


RUSKO OPĚT PODVEDENO

Zrazený Putin: Podvedli nás, i Merkelová. Válku jsme začali správně. Z Kremlu zní zklamání.

10.12.2022 7:40

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová obhajuje své jednání vůči Rusku a Ukrajině s tím, že Minské dohody měly ve skutečnosti poskytnout jen čas Ukrajině, aby se mohla dostatečně připravit na válku s Ruskem. Ruský prezident Vladimír Putin se cítí tímto postupem zklamán a podveden. Běloruský vůdce Lukašenko to označil za odporné. Vše ale ukazuje na to, že evropské špičky o eskalaci konfliktu věděly, Ukrajinu vyzbrojovaly již mnohem dříve a válkou nemohly být překvapeny tak, jak tvrdí.

Angela Merkelová podle agentury Reuters v rozhovoru pro deník Die Zeit řekla, že tzv. Minské dohody byly jen pokusem „poskytnout Ukrajině čas“ na vybudování obrany. Stojí si tak za svými diplomatickými kroky a nehodlá se za ně omlouvat, jak ji k tomu někteří v současnosti vyzývají s tím, že její postoj k Rusku a Putinovi byl vždy víc než vstřícný.

To potvrzuje i ukrajinský server Pravda.com.ua, podle kterého dokonce bývalá kancléřka prohlásila, že Minské dohody, podepsané v roce 2014, poskytly Ukrajině „drahocenný čas“, aby se stala silnější, a výsledky toho lze nyní vidět. Zdůraznila, že Ukrajina v letech 2014-2015 byla velmi odlišná od dnešní Ukrajiny.

Vladimír Putin na její slova reagoval v pátek na tiskové konferenci v Kyrgyzstánu s tím, že je výroky Merkelové „zklamán“.

Ruský prezident podle Reuters.com dodal, že Rusko bude pravděpodobně muset v budoucnu s Ukrajinou jednat o míru, ale že se cítí zrazen porušením Minských dohod a jejich pravým účelem.

Dále uvedl, že Německo a Francie – které v letech 2014 a 2015 zprostředkovaly dohody o příměří v běloruském hlavním městě Minsku mezi Ukrajinou a Ruskem – zradily Rusko a nyní zásobují Ukrajinu zbraněmi.

Zmíněné informace potvrzuje i server Pravda.com.ua. Ten píše, že Putin reagoval na otázku novináře ohledně vyjádření Merkelové těmito slovy:

„Pro mě to bylo naprosto nečekané. Je to zklamání. Nečekal jsem, že něco takového od exkancléřky uslyším. Vždy jsem doufal, že německé vedení je férové,“ řekl Putin s tím, že Merkelová byla vždy na straně Ukrajiny a podporovala ji.

„Ale přesto jsem upřímně doufal, že německé vedení očekává urovnání na základě dohod dosažených mimo jiné během jednání v Minsku.“

Dodal ještě, že Merkelové slova znamenají, že udělal „všechno správně“, když rozpoutal válku na Ukrajině.

„Zdá se mi, že nikdo neplánoval dostát těmto Minským dohodám. Všichni nám lhali a jediným důvodem těchto jednání bylo napumpovat Ukrajinu zbraněmi a připravit ji na válku, to už je teď jasně vidět,“ řekl s tím, že mu vše došlo příliš pozdě, aby si uvědomil, co se děje, a že vojenskou operaci měl začít dříve.

Velmi emotivně reagoval na slova Angely Merkelové i prezident Běloruska Alexandr Lukašenko.

„Kdyby to bylo, jak říká, je to nechutné. Je to nejen hnusné. Je to odporné. Tohle jsem nečekal,“ řekl Lukašenko a dodal, že Merkelová se takto účelově vyjádřila proto, že chce být trendy a nechce být na pozadí dnešních událostí na Ukrajině z ničeho obviňována.

Dodejme, že to není zdaleka poprvé, co se bývalá německá kancléřka v tomto smyslu vyjádřila. Již v létě napsal australský server Financial Review, že obhajovala svůj přístup k Ukrajině a k Rusku během svých 16 let v čele Německa a řekla, že tolik kritizovaná mírová dohoda z roku 2015 pro východní Ukrajinu získala Kyjevu drahocenný čas, a že se nebude omlouvat za své diplomatické úsilí.