Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohrožení energetické bezpečnosti !!!

18. 7. 2022

Zdroj: 

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sabotaz-Udani-na-Stanjuru-za-CEZ-Advokat-Ted-Fiala-To-neukeca-708298

 

Sabotáž. Udání na Stanjuru za ČEZ.

Advokát: Teď Fiala. To neukecá

12.7.2022 8:13 odp. | Komentář

 

„Česká republika je druhým největším exportérem elektrické energie v Evropě, a přitom Češi platí nejdražší elektřinu na světě. To je absolutní absurdita, ale peníze nejsou to nejhorší; nejhorší je strašidelné a zásadní ohrožení energetické bezpečnosti České republiky, které hraničí se sabotáží,“ tvrdí Jindřich Rajchl, advokát a zakladatel strany PRO. I on patří mezi právníky, kteří podali trestní oznámení na ministra financí kvůli špatnému hospodaření.

Sabotáž. Udání na Stanjuru za ČEZ. Advokát: Teď Fiala. To neukecá
Foto: Reprofoto: Facebook
Popisek: Jindřich Rajchl

Advokáta Jindřicha Rajchla štve především naivita, nekoncepčnost a hloupost, se kterou vláda ČR k energetické krizi přistupuje.

 

 

„A ta hloupost by byla ještě lepší varianta. Tady už musí každý vidět, že současný přístup je neefektivní, vede k rapidnímu nárůstu cen a ohrožuje energetickou bezpečnost České republiky. Teď se nebavíme jen o tom, že ceny budou vysoké, ale že energie nemusí být vůbec. V Německu se staví velké haly, kam budou shromažďovat lidi, kteří nebudou mít na zaplacení vytápění svého bytu. My se můžeme velmi brzy dostat do té samé situace, a to je naprostá šílenost. Co se týká plynu, jde o nepochopitelný přístup vůči Rusku, na kterém jsme naprosto závislí, ale ještě větší problém je elektřina,“ řekl Rajchl pro ParlamentníListy.cz.

Upozornil, že Česká republika je druhým největším exportérem elektrické energie v Evropě – a přitom Češi platí nejdražší elektřinu na světě při přepočtu na paritu kupní síly obyvatelstva.

„To je absolutní absurdita a nedá se to nazvat jinak. Vláda, místo aby tlačila na ČEZ a aby využila majoritního balíku akcií ke snížení ceny, tak nedělá vůbec nic. Vypráví nám pohádky, že musí chránit minoritní akcionáře – a nejnověji mu pošle 74 miliard korun na burzu v Lipsku na navýšení jistoty. To je něco naprosto skandálního,“ uvedl advokát s tím, že jde o částku za dividendy ČEZu za poslední čtyři roky.

 

 

Ohrožení energetické bezpečnosti

Podle něj se tak vytváří perpetum mobile – růstem ceny elektřiny bude burza požadovat navýšení jistiny, takže vše, co ČEZ vydělá, půjde lipské burze. Tento kolotoč označil za šílený. Sám nechápe, proč se na navýšení nepodílejí minoritní akcionáři ani korunou. A jako třešničku na dortu pojmenoval půjčku ČEZu od státu za tři procenta.

 

„Místo, abychom se od lipské burzy odstřihli a postupovali tak, jak postupuje Francie, která má EDF – francouzskou obdobu ČEZU, má v něm 84 procent a reguluje cenu pro Francouze – tak jdeme cestou naprosté energetické šílenosti. Realitou je, že zatímco u nás cena elektřiny stoupla meziročně o 500 %, tak ve Francii stoupla o 4 % díky regulacím. To jasně ilustruje, jaký je rozdíl mezi naší a francouzskou vládou,“ vysvětlil Jindřich Rajchl.

Zmíněná půjčka pro ČEZ ve výši 74 miliard je pro něj rovněž nepochopitelná – místo opuštění pro Čechy nevýhodné burzy putují peníze na záruku, že Česká republika na lipské burze zůstane.

 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

 
0%
 
98%
hlasovalo: 12805 lidí
„Aby to lidé pochopili; v podstatě to znamená, že když jdete do nájmu a zaplatíte kauci, tak tam kauce zůstane, dokud v nájmu bydlíte. A stejně tak těchto 74 miliard tam bude už pořád, což není rentabilní. ČEZ bude mít problém tyto finance vrátit, protože jakmile cena poroste, bude se zvyšovat i kauce,“ popsal Rajchl, podle něhož Česko prodá elektřinu na dva roky dopředu, zatímco by ji měla schraňovat pro své obyvatele.

 

„Peníze ale nejsou to nejhorší; nejhorší je strašidelné a zásadní ohrožení energetické bezpečnosti České republiky a hraničí to se sabotáží,“ varuje Rajchl.

Trestní oznámení proti ministrovi financí

Rajchl se proto připojil k trestnímu oznámení za špatnou péči o veřejný majetek. „Podali jsme trestní oznámení – za skupinu právníků Pro libertate ho podepsala Jana Zwyrtek Hamplová – a to na ministra Zbyňka Stanjuru za porušování povinnosti při spravování cizího majetku a za zneužití pravomoci veřejné osoby. Jsme přesvědčeni, že tyto skutkové činy byly naplněny, protože zvolil naprosto nerentabilní postup a zvýhodňuje ČEZ vůči ostatním konkurentům. Co mají říkat soukromí podnikatelé?“

„Současně jde o ohrožení bezpečnosti České republiky. Energie není luxusní zboží!“ upozorňuje. A doufá, že realita postupně zvedne Čechy ze židlí a vydají se do ulic požadovat odstoupení vlády. Jinou variantu nevidí.