Jdi na obsah Jdi na menu
 


EU SE BOJÍ

Evropa se bojí americké energetické převahy

Francouzský prezident Emmanuel Macron se rozčílil nad tím, že Američané prodávají plyn do Evropy násobně dráž než svým domácím zákazníkům. „Platit za plyn čtyřikrát víc než vaše vlastní firmy se dá těžko považovat za přátelství.“ Na mezinárodní scénu přenesl debatu, která už nějakou dobu naplno jede v Paříži. Francouzi se obávají, že Amerika díky násobně levnějším cenám energií ekonomicky převálcuje Evropu. Macronův ministr financí Bruno Le Maire v Národním shromáždění ještě ostřeji formuloval obavy, že energetická krize skončí oslabenou Evropou a posílenou Amerikou.

Krize přitáhla pozornost k dlouhodobému trendu, který není žádnou novinkou. Amerika má řadu let výrazně nižší ceny elektřiny i plynu

pro domácnosti i firmy. Totéž u benzinu a nafty. Platilo to i v době, kdy byly ceny energií před pár lety v Evropě rekordně nízké a firmy si stěžovaly, že nevydělávají dost na to, aby mohly investovat do nových zdrojů. Nižší ceny energií v Americe dlouho nebyly v Evropě politickým tématem. Znamenalo by to totiž přiznat, že výrazně nižší americké účty nejsou žádným zásahem vyšší moci, ale čistě evropských politických rozhodnutí. Evropští politici by museli lidem vysvětlit, že mají vyšší účty záměrně.

„Vy lidé z postkomunistické Evropy jste dospělejší než my“ DANIEL KAISER ,  9. ŘÍJNA 2022

Proč má Evropa nejdražší energie na světě? Ze čtyř důvodů. Tím prvním je těžba plynu a ropy z břidlic. V Americe jede ve velkém. Ty tankery s LNG, které míří do Evropy, vezou plyn vytěžený z břidlic. Evropské země mají také ložiska břidličných plynů. Samy sobě ale frakování zakázaly. Zrovna Francie jako jedna z prvních v celé Evropské unii. Nůžky mezi cenami energií ve Spojených státech a Evropě se rozevírají právě ve chvíli, kdy Američané začínají ve velkém těžit z břidlic. Přichází velká energetická revoluce, kterou si Evropa z ekologických obav zakázala.

Druhým důvodem jsou všemožné ekologické přirážky typu povolenek, které na sebe země Evropské unie uvalily. Když stojí povolenka za jednu tunu emisí, která se rovná zhruba jedné megawatthodině elektřiny vyrobené z uhlí, 80 eur jako nyní, je přirozeně o tuto částku evropská elektřina dražší než americká.

Třetí důvod evropské drahoty je podobný. Dotace na obnovitelné zdroje, které lidé a firmy buď přímo, nebo přes státní rozpočet platí, elektřinu zdražují. Amerika zatím žádný Green Deal s podobnými přirážkami nemá. „Dítě potřebuje matku a otce. Příroda to vymyslela dobře“

Čtvrtým důvodem jsou daně. Ty jsou v Evropě u energií vyšší než ve Spojených státech. Proto je v Evropě dlouhodobě dražší také nafta a benzin. Všechno jsou to dlouhodobá politická rozhodnutí. Drahé energie v Evropě a násobně levnější v Americe jsou výsledkem politické volby na obou stranách Atlantiku.

Spojené státy ale nejsou jediným konkurentem, který má výrazně levnější energie než Evropa.