Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROLE NATO V KONFLIKTU RUSKO -UKRAJINA

10. 2. 2023

Přepis videa. Rozhovor na téma konfliktu Rusko -Ukrajina

Moderátor

Dnes je 13.ledna, je zde se mnou Scott Ritter. Scotte, rád vás vidím.

Scott Ritter:

Rád vás vidím.Šťastný nový rok.

Moderátor:

Šťastný nový rok Scotte. Tento týden mají šéfové obrany sérii jednání v Evropě, v Bruselu

v Německu. Očekává se, že zvýší vojenskou pomoc Ukrajině na její podporu.chci říci že jde

 o další navýšení podpory, takže mohou jít ještě výše. Je zde však jedna otázka. Jelikož se

chystají významně zvýšit vojenskou pomoc Ukrajině.Mluví se o tancích Chalenger,

Leopard a dalších raketách dlouhého doletu. Takže je tu otázka. Myslíte si, že tento konflikt

přeroste v přímou válku s Ruskem?

Scott Ritter:

No v přímé válce mezi NATO a Ruskem už jsme. To je prostě konstatování faktu. Dovolte mi, abych co nejjasněji vyjádřil následující bod. Každá země, která poskytuje těžké zbraně a tranzitní podporu těmto zbraním na Ukrajinu za účelem uzavření a zničení ruských sil prostřednictvím palebné síly, nebo manévru, je zúčastněnou stranou konfliktu. A Rusko má podle mezinárodního práva plné právo tyto dodávky na těch územích přerušit. Víte, to nejsou nevinné strany. Německo ani další země nejsou nevinnou stranou. Dovolte mi následující poznámku. Kdyby Rusko bylo Spojenými státy a ostatní země by to dělali Americe, udeřili bychom na logistické sklad v Anglii. Zasáhli bychom dopravní uzly v Německu a Polsku, protože to národy dělají, aby se bránily. Rusko se zapojilo do toho, co bych nazval odpovědným řízením eskalace. Rusko neusiluje o přímý konflikt se silami NATO. A vidíte, že ministr obrany Ukrajiny který mluví za všechny, když říká, že se jedná o zástupný konflikt mezi NATO a Ruskem, přičemž Ukrajina je zástupcem. Ukrajina poskytuje krev, NATO musí poskytovat vybavení. Takže je to zástupná válka mezi NATO a Ruskem.

A myslím, že svět by měl být vděčný, že Rusko má v prezidentu Putinovi vyspělého vůdce, který nereaguje přehnaně na tyto hrubé provokace ze strany západu, protože, jednoduše řečeno, Západ je ve válce s Ruskem. Vždyť to slyšíte říkat pořád dokola. Nemůžeme si dovolit připustit ruské vítězství. Proč? Protože by západ prohrál. No Západ prohraje tak jako tak. Chci říci, že je jedno, co uděláte, ale podstatné je, že to je mimořádně provokativní a nezodpovědné. A kdyby bylo v Rusku jiné vedení než to, které tam je, bylo by to mimořádně nebezpečné.

Moderátor:

 Takže Scotte, v návaznosti na to, co jste říkal, že se jedná o situaci, kdy je Ukrajina přímo zapojena do války, mělo by Rusko přejít v budoucnu do války a zasáhnout jejich námořní prostředky? Myslím tím, že jste mluvil o logistických centrech v Německu a jiných námořních členech. Proč by to Rusko nemělo, nebo mělo udělat? Mělo by zasáhnout tato logistická centra?

Scott Ritter:

Řeknu to takto. Slyším, jak členové NATO říkají, že toto vybavení poskytujeme, aby Ukrajina mohla vojensky porazit Rusko. A ta porážka je kvalifikována ve smyslu znovuzískání čtyř území, které získalo Rusku prostřednictvím zářijového referenda a Krymu. Pokud by se to někdy Ukrajině podařilo, Rusko by zaútočilo na všechny členy NATO. Takže to je pro Západ noční můra, protože oni tvrdí, že něco vyhráli.

Konečným výsledkem by byl přímý konflikt mezi Ruskem a NATO, který by pravděpodobně přerostl v jadernou válku a představoval by konec celého lidstva, jak ho v současnosti známe. Západ je tedy ochoten obětovat svět na obranu ukrajinské vlády, která pokračuje v přijímání odporné nacistické ideologie Stěpana Bandery. Takže jsme ochotni obětovat svět. Nebo jednoho z nejhorších lidí na planetě. To je šílené. Naštěstí Rusko tento konflikt neprohraje. Rusko porazí vše, ať už NATO přinese cokoliv a NATO musí pochopit, že se zavazuje k ukrajinskému vojenskému úspěchu. Ten se ale nedostaví. A tak NATO tento konflikt kvantifikuje černobíle. Je to hra s nulovým součtem. Když Rusko vyhraje, NATO prohraje. Rusko se chystá vyhrát, takže NATO prohraje. Nevěřím však, že NATO bude na Ukrajině intervenovat, pokud Rusko vyhraje. NATO se nechystá vyslat vojáky na zem – tzv.“boty na zemi“. A to je ten rozdíl, který vidíte. Pro Rusko je to existenční boj. Rusko udělá vše, co je třeba, aby v tomto konfliktu zvítězilo. NATO mluví o vyjimečnosti, ale nemyslí to vážně. Porážka na Ukrajině neznamená např. konec Polska, konec EU, konec Pobaltí. Bude to jen konec války které vede NATO s využitím Ukrajiny proti Rusku. Rusko tento konflikt omezí jen na Ukrajinu a pouze na Ukrajinu.

Moderátor:

 Pokud se Rusko vydá tím směrem který říkáte, mohlo by to tedy znamenat konec NATO?               Že se NATO zhroutí?

Scott Ritter:

Nemyslím si, že by mohlo dojít ke zhroucení NATO ze dne na den.Ale myslím si, že uvidíme začátek prohlubování existujícího zlomu mezi starou a novou Evropou. Již nyní vidíme v řadách staré Evropy, původních členů NATO, názory, že až tato válka skončí, bude se muset Evropa vypořádat s Ruskem. Toto prohlášení jsem slyšel od nizozemského premiéra v Davosu. Stejný druh prohlášení jsme slyšeli také od Macrona a Schultze v Německu. Tzv. Nová Evropa – Polsko, Pobaltí, ČR, Rumunsko atd., ti všichni přijali mimořádně agresivní rétoriku o potřebě rozšíření NATO, potřebě růstu NATO, zvýšení vojenských výdajů NATO. Ale dovolte mi, abych tuto věc objasnil. Nová Evropa nemůže stát sama o sobě. Polsko není nic bez staré Evropy. Pobaltí, ani ostatní nejsou nic bez staré Evropy. A tak na konci dne bude mít stará Evropa místo řidiče. A právě teď se zdá, že se uznává,  že mezi Evropou a Ruskem bude muset být vytvořen nějaký nový evropský bezpečnostní rámec. Z evropského hlediska by bylo ideální, kdyby se jednalo o evropský bezpečnostní rámec vytvořený s poraženým Ruskem, ale to se nestane. Rusko vyhraje. Evropa se tedy bude muset naučit, jak se s tímto vítězným, posíleným Ruskem vypořádat, aby mohla přijít s evropským bezpečnostním rámcem, který bude Východem nepochybně odmítnut. Takže nás čekají velmi těžké časy. A ironií je, že NATO může být jedinou strukturou schopnou udržet Evropu pohromadě dostatečně dlouho na to, aby mohl vzniknout nový evropský bezpečnostní rámec, jehož největším rizikem pro evropskou bezpečnost by byl rozpad EU, který by zanechal nové země EU na Východě osamocené, vystrašené, zoufalé a možná nakloněné udělat něco unáhleného ve vztahu k Rusku.

Moderátor:

Ano, vraťme se o krok zpět. Dokázal by jste si představit, že by Rusko směřovalo třeba k cílům mimo Ukrajinu? Víte sledovat a napadnout pozemní sítě, např. s přesouváním tanků Leopard směrem na Ukrajinu. Myslíte, že by to bylo možné? Udělalo by Rusko takový krok?

Scott Ritter:  

Řekněme to takto. Generál Zalužnyj, velitel ukrajinských ozbrojených sil, v rozhovoru pro The Ekonomist v loňském roce řekl, že aby mohl zvítězit nad Ruskem, potřeboval by 300 tanků, 550 bojových vozidel, 500 děl, a neomezené množství munice, tedy vybavení dvou divizí, které by mu umožnilo zahájit ofenzívu proti městu Armjansk, tím by přerušil pozemní most mezi Ruskem a Krymem a pak by mohl ohrozit Krym. Řekněme tedy, že NATO poskytne generálům vybavení, které potřebují, a vycvičí zdroje, a oni budou schopni tento útok úspěšně provést. A oni se vojensky zmocní Krymu. A Rusko bude nečinně přihlížet? Rusko udělá vše, aby narušilo tok zbraní na Ukrajinu. Což znamená, že Rusko udeří na cíle v Polsku, Německu a jinde. NATO si tedy musí dávat pozor na to, co žádá, protože pokud skutečně dostane co tvrdí, že chce, bude to všeobecná válka mezi Ruskem a NATO.

Moderátor:

Myslíte si, že by v tuto chvíli NATO vystřízlivělo a začalo se skutečně věnovat umění diplomacie a pokusilo se najít politické řešení?

Scott Ritter:

Ne, to si nemyslím. Bohužel NATO jede v tuto chvíli na autopilota a článek 5 by byl uplatněn. A existuje dost nezodpovědných hráčů, zejména mezi novými členy EU, takže by došlo k pozemní válce mezi NATO a Ruskem, která by nevyhnutelně vedla ke všeobecné jaderné výměně a ukončení veškerého života na Zemi, jak ho známe. Takže v podstatě říkám, že NATO je pro svět sebevražednou pilulkou. Svět musí pochopit, že NATO nikoho nechrání.

Moderátor:

Ano, je to tak Scotte, dobře řečeno. Co dělat k zastavení tohoto scénáře?

Scott Ritter:   

Nemáme s tím nic společného. Bohužel, kostky byly vrženy. Rusko musí vyhrát. A to říkám jako Američan, který strávil velkou část svého dospělého života výcvikem, aby se přiblížil s ruským nepřítelem a zničil ho pomocí palebné síly a manévru. Není to tak, že bych vyrůstal v touze po ruském vítězství. Ale když se podívám na dnešní situaci ve světě, vidím, že ukrajinský konflikt je odvozen od dvou desetiletí válečnického chování a rétoriky ze strany Bohužel, Spojených států a dalších zemí vůči Rusku, které se snaží využít Ukrajinu jako prostředníka k poškození, zničení podkopání a nakonec způsobení pádu Ruska. Vězte, že ruské vítězství je jedinou věcí, která nás z této cesty vyvede. A naštěstí pro svět je pozice Ruska taková, aby bylo schopno toto vítězství uskutečnit. A myslím, že každý na světě, a to je ta největší ironie, pokud miluje mír, každý kdo nenávidí válku, každý kdo chce svět, kde lidé žijí v mírovém soužití, modlete se za ruské vítězství, protože to je jediná reálná věc, která přinese světu mír.

Moderátor:

Scote děkuji vám za váš příspěvek a za vaše postřehy.

Scott Ritter: Děkuji za pozvání.