Jdi na obsah Jdi na menu
 


VĚDA PŘED SOUDEM

Inkvizice je zpět

Proti Rusům v Evropě

Publikováno 2. února 2023

od Angela d'Orsiho

z denní skutečnosti 31. ledna 2023

 

Evropské politické klima se skutečně stává nedýchatelným. Zdá se, že prostor pro uplatňování základních svobod se den ode dne zmenšuje, zatímco protiruský fanatismus znepokojivě narůstá, o čemž máme každodenní důkazy a který tucet autoritativních italských válečných zpravodajů nedávno odsuzoval.

 

Je to druh kontinentální kolektivní hysterie. Nejnovější zprávy k nám přicházejí z Prahy (dozvěděly se z časopisu Marx21 s jeho ředitelkou Andreou Catone). Okresní soud vedený samosoudcem (Tomášem Hübnerem) vydává rozsudek nad třemi intelektuály, z nichž nejznámější je Josef Skála, marxista, bývalý místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy, Vladimír Kapal a Juraj Václavík . Počet obvinění? Po účasti v rozhlasovém pořadu v červenci 2020 na fóru pro veřejnou diskusi o slavném Katyňském masakru: zabití tisíců polských válečných zajatců v létě 1941 na území SSSR okupovaném nacistickými vojsky. Tito tři vyjádřili pochybnosti o verzi, která připisuje plnou odpovědnost za masakr Sovětům, a připomněli, že po otevření sovětských archivů a získání nových dokumentů existují opodstatněné důvody pochybovat o této verzi, aniž by jakýmkoli způsobem popírající fakta, zdůrazňující, že není málo vědců různých národností, kteří prosazovali velmi odlišný výklad, než ten, který se stal „povinným“, tj. že zločin lze přičíst Wermachtu. Fórum v podstatě shromáždilo různé příspěvky o Katyni, aniž by dospělo k dogmatickému prohlášení, ale nechalo otázku otevřenou.

 

DEBATA se tehdy PROTESTŮ NEVZDALA, naopak byla zřejmě velmi ceněna jako pokus o veřejné zapsání se do historie. Ale samotný fakt kladení otázek, s ohledem ne na historickou pravdu, ale na to, jak je, ať už autentická nebo ne, transformována politickou mocí a dominantní ideologií, jakýmsi dogmatickým, církevním kánonem, před nímž se lze jednoduše zařadit a souhlasit. . Téměř o dva roky později, v březnu 2022, byli proto tito tři intelektuálové obžalováni podle § 405 trestního zákoníku České republiky právě za zpochybnění oficiální verze Katyně. 31. října přišel rozsudek v délce osmi měsíců odnětí svobody. Poté, co se odvolal, půjde nyní k soudu (1. února).

 

Nutno podotknout, že v roce 2000 byl v ČR ihned po vstupu do NATO schválen zákon, který do trestního zákoníku zavedl článek spojující nacistické a komunistické zločiny: „Každý, kdo popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se pokouší veřejně ospravedlňovat Nacistické, komunistické nebo jiné druhy genocidy nebo nacistické, komunistické nebo jiné druhy zločinů proti lidskosti nebo válečných zločinů nebo zločinů proti míru budou potrestány odnětím svobody na šest měsíců až tři léta“. Ustanovení bylo součástí rozhořčeného mezinárodního pan-penalismu, který pod záminkou zastavení vlny popírání holocaustu tvrdil, že dostane pod kontrolu historický výzkum a pověřil ověřováním výsledků historiografie. Vědecká komunita až na výjimky proti tomuto pokusu bez velkého štěstí bojovala. Přidejte k tomu sílící protiruské nálady, které se kombinovaly s protisovětskými, které našly výsledek v rezoluci Evropského parlamentu ze dne 19. září 2019, přirovnávající nacismus a komunismus k rozpoutání druhé světové války a tragédiím, které způsobila. , bizarně zapomíná na roli rozhodujícího faktoru Sovětského svazu při porážce svastiky. A jdeme až ke grotesknímu oběžníku ministra Valditary k 9. listopadu, výročí „zřícení zdi“, o kterém jsem již v těchto novinách hovořil.

 

Je jasné, že válka na Ukrajině prudce urychlila proces, který viděl šíření nepřátelství vůči Rusku, jeho hudebníkům, jeho spisovatelům, jeho umělcům a tak dále. V případě Prahy je tu ještě jeden poslední prvek. Nejznámější obžalovaný Josef Skála (odpůrce pronatopolitické politiky a organizátor mírového hnutí) oznámil svůj úmysl kandidovat v prezidentských volbách: zjevně ho zastavilo soudní řízení. Požadavek přivést historii k soudu se tak spojuje s přímo politickým využitím právní úpravy historiografie.

Nelze to popřít: velký skok zpět v evropské civilizaci.

----------------------------

Řím - „A přece se točí,“ řekl prý italský učenec Galileo Galilei poté, co ho katolická inkvizice pod hrozbou upálení donutila odvolat své poznání, že se Země točí kolem Slunce. Teprve před dvaceti lety, 31. října 1992, byl tento vědec, který s mnoha objevy z oblasti gravitace nebo astronomie značně předběhl svou dobu, s konečnou platností rehabilitován. Rehabilitoval jej papež Jan Pavel II. po třináctileté práci zvláštní komise.